Mielinizacja mechanizmem plastyczności mózgu
12 listopada 2012, 11:00Zwierzęta, które są społecznie izolowane przez dłuższy czas, wytwarzają mniej mieliny w korze przedczołowej (ang. prefrontal cortex, PFC) - części mózgu odpowiedzialnej za złożone zachowanie emocjonalne i poznawcze.
Wpływ otoczenia na rozwój nowotworów
19 listopada 2006, 18:48Najnowsze badania, których wyniki opublikowano w Journal of Experimental Medicine, rzuciły nieco światła na kwestię, w jaki sposób złożone mikrośrodowisko guzów nowotworowych hamuje lub pobudza ich wzrost. Wiedza ta jest bardzo cenna dla osób pracujących nad efektywniejszymi metodami terapii.
Larwy ze smakiem na rybonukleozydy i RNA
8 sierpnia 2018, 12:05Receptory smakowe muszek owocowych wyczuwają rybonukleozydy (nukleozydy budujące RNA).
Pająk buduje makietę
19 grudnia 2012, 12:05Z daleka wydaje się, że mamy do czynienia ze średniej wielkości pająkiem, którego długość ciała wynosi około cala [2,5 cm - red]. Pająk, który wydaje się martwy i wysuszony, znajduje się w centrum sieci. To zwykły widok w Amazonii. Jeśli jednak podejdziesz bliżej, pająk zacznie poruszać się szybko w przód i w tył, pokazując, że żyje. Podejdź jeszcze bliżej, a przekonasz się, że wszystko jest dziwniejsze, niż się wydaje - pająk składa się z kawałków liści, martwych insektów i innych resztek
Liść czy owad, owad czy liść?
27 grudnia 2006, 10:46Owady z zamierzchłej przeszłości stosowały podobne metody kamuflażu jak współczesne gatunki tych zwierząt. Odnaleziono skamieniałości owada sprzed 47 mln lat (Eophyllium messelensis), który upodobnił się do liścia. Okazuje się zatem, że udawanie liścia jest skuteczną strategią ewolucyjną.
Wyciąg z południowoamerykańskich owoców zapobiega otyłości u myszy
31 sierpnia 2018, 11:23Ekstrakt z owoców camu camu (Myrciaria dubia), rośliny z Amazonii, zapobiega otyłości u myszy karmionych paszą bogatą w węglowodany i tłuszcze.
Barwniki owoców jagodowych kontra ślina
29 stycznia 2013, 18:06O prozdrowotnych, np. przeciwnowotworowych, właściwościach antocyjanów słyszy się już od jakiegoś czasu, jednak dopiero Mark Failla z Uniwersytetu Stanowego Ohio zajął się ich podatnością na degradujące oddziaływania ludzkiej śliny.
Sok jak wino
1 lutego 2007, 11:38Według francuskich badaczy, picie soku winogronowego wydaje się tak samo zabezpieczać przed chorobami serca, jak picie wina.
Odkryto najstarsze szczątki człowieka w Polsce; mają ponad 100 tys. lat
5 października 2018, 05:47Najstarsze szczątki człowieka na terenie Polski mają ponad 100 tys. lat. Są to kości dłoni należące do neandertalskiego dziecka, które zostały przetrawione przez dużego ptaka. Szczątki znaleziono w Jaskini Ciemnej (woj. małopolskie).
Błonkówki, zapobiegliwe matki i (u)pojone larwy
22 lutego 2013, 12:32Widząc samice pasożytniczych błonkówek Leptopilina heterotoma, muszki owocowe (Drosophila melanogaster) składają jaja na pokarmie zawierającym alkohol. W ten sposób chronią potomstwo przed pożarciem żywcem.